Bahan-bahan:
BAHAN A
- 2 biji telur ayam
- secubit garam
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air masak
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 sudu besar esen vanilla
BAHAN B
- 1 3/4 cawan tepung gandum (tips:: Nak lembut, kalau boleh kurang kan sket..jgn smpi 1 3/4 cwn sgt)
- 1 sudu teh bikarbonat
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 cawan serbuk koko (Tips:: saya selalu buat 3/4 cwn shj sbb itu pun sudah memadai)
CARA-CARA:
- Blender 2 biji telur ayam + secubit garam selama 5 minit.
- Masukkan 1 cawan gula halus, blend lagi 3 minit.
- Masukkan 1 cawan minyak + 1 cawan air + 1 cawan susu pekat manis + 1 sudu esen vanilla.
- Ayak bahan B bersama.
- Tuang bahan B ke dalam bahan B dan kacau hingga sebati
- Sedia di bakar (nak wat dlm cup cake pon bulehh... tiada larangan di situ)
Advantage:: Tak perlu dipukul..hanya blender guna BLEND cili tu jerr..hehe :) jimat masa, tenaga..bahan pun mudah kan??
Rugi x cuba..insya-allah jika di izinkan..akan jadilaa Kek Coklat moist itu..
Sekian.. SELAMAT MENCUBA... =)
1:49 PM, January 15, 2011
maknenye, semua bahan2 blend aje lah ye???? huhuu.........
2:34 PM, September 10, 2012
Sorry..lambat balas linda:: yup..sume bahan A blend sahaja.. :)