Puding Cocktail

Posted on 4:06 PM In:
Bahan-Bahan:

1 tin cocktail 
1 tin susu sejat (cair) 
1 peket agaR-agar (rm1.80)
5 cawan air 
1 1/2 cawan gula

Cara-cara:
  1. Hangatkan periuk.
  2. Masukkan air.
  3. Masukkan agar-agar.
  4. Tunggu sampai agar-agar tadi cair.
  5. Masukkan susu cair.
  6. Masukkan gula.
  7. Kacau sampai sebati dan larut.
  8. Masukkan cocktaiL.
  9. Tunggu seminit.
  10. Tutup api.
  11. Letak dlm bekas yang sesuai.
  12. Biarkan sejuk
  13. Sedia terhidang...:)





Reactions: 

Kek ButteR

Posted on 3:36 PM In:
Kek Butter ni adalah Kek yg palingggg basic sekali!!..hehe..

Sbnrnyeee nk ckp... kek yg plg mudahhh sekali nk buat!!!hahaha

means..ade butter, gula, tepung & telur, maka jadilah kek!!haha..

Caranya amat mudah..bahan pon mudah bangatttt utk didapati!!!..hehe

Mula2 pukul butter & gula smpi kembang..pastu masukkn telur satu persatu & pukul smpi kembang jugak.. then masukkan tepung sedikit demi sedikit..Kacau rata..then, sedia utk di bakar..

tentang kuantiti bahan.. bergantung pada individu..

Tapi, resepi yg aku dpt ni..mmg besttt!! kek lembut..rasa not bad..mmg i sukalah!!! sbb resepi kek mak pon x sesedap ini..ngeeee :P

So, bahan2nya::
  1. 250g butter (1 ketul butter)
  2. 200g gula icing (1 1/2 cwn gula icing)
  3. 4 biji telur
  4. 250g tepung naik sendiri (1 3/4 cwn tepung naik sendiri)
  5. 2 sudu besar esen vanilla
  6. fresh milk ( tuang sedikit saja tp aku slaloonyee tak letak pon..hehe)

so, cara2 dia mcm tadilah yek..

  1. Pukul butter & gula sehingga betul2 kembang
  2. Masukkan telur satu persatu & pukul hingga kembang..(means, masukkan sebiji telur..pastu pukul smpi agak2 rata & kembang..masukkan satu biji telur lagi.. pukul lagi..smpilaa telur yg ke-4..kalo dh agak2 sebati telur tu..masukkan tepung plak..)
  3. Masukkan tepung + esen vanilla pun sedikit demi sedikit.. kaco sehingga sebati.
  4. Tuang sedikit fresh milk (jgn terlalu byk, nnt rasa susu sgt!!tapi, kalo anda penggemar susu..tuang lbh sket pon xpe kot..haha)
  5. Sedia utk dibakar..

nota kaki:: kek butter ni..kalo kita nk color2 kan dia nnt jadi laa kek belang..hehe..tahu kan kek belang?? (bahagikan adunan kepada beberapa color like merah, hijau, coklat & kuning..then, 1stly, letak satu color (cth: merah) di bhgn tengah loyang..tindih color (cth:kuning) lain pula di atas color (cth:merah) tadi..pastu..tindih color lain plak..sehingga adunan tepung habis...so, nnt jadilaa kek belang..rasa same jee mcm kek butter..muhaha.. ade fahammm??

sowilaaa td gmbr..lupe nk snap..hehe :P kek yg aku wat ni..x smpi 3 hari dh habiss..xsangka plak laku..haha :D


Reactions: 

Tempe gerong celop tepung

Posted on 8:38 PM In:
Saya berketerunan JAWA..walaupun ayah saya melayu tulen...tapi, mak, nenek dan sewaktu dgnnya adalah berasal dari jawa indonesia sanaaaa..hehehe..xpecaye?? saya panggil nenek as EMBAH, pakcik2 as PAMAN dan makcik2 ku as BIBIK..hehe~xde kaitan pon..

Makanya, TEMPE itu adalah mmg mknn ku..

STraight to the point.. diner hari ni sy mkn tempe goreng..sy bukan lah penggemar tempe..

Tapi, sekiranya tempe itu di msk kena caranya..uhhhh.. mmg peberetlah!!!hahaha

tempe kalo begini mmg boringgggg!!!
tempe yg boring =(
So, just nk kongsi resepi.. supaya tempe tu xbosannnn..marilah kita celup tepung!!! hehe =)

Bahan-bahan:

Tepung gandum + secubit garam + kunyit + minyak masak yg panas(1sudu) + air..

itu sahaja bahannya.. gaul kasi rata dan jgn terlalu cair k.. kuantiti setiap bahan agak2 sndr laa ek..

tempe yg di potong senget dn nipis.. (motip potong senget supaya nmpk tesktur tempe yg berbiji2 itu..haha

Kemudian, gaul rata tempe yg dh dihiris tu dgn tepung td..

sama jee mcm nk goreng pisang tu..hokeyy??
tempe & tepung yg dh dibancuh digaul rata

Then, caranya:

Goreng dgn api kecik sehingga kekuningan dan bunyik gesek2..(gesek2 ni bermksd mcm kalo tempe tu dh berlaga2 dlm kuali ketika menggoreng akan ade dgr bunyik gesek2..mcm benda yg rangup gitu!!)~hahaha.. phm ke??:P

tempe tu goreng hingga kekuningan..=)
So, bile dh kekuning2 -an dan rasa dh msk..bleh laa angkat dan makan begitu sajaaa...

=)

Selamat mencoba..=)

Reactions: 

Cornflakes Chips cookies

Posted on 6:40 AM In:
Ini merupakan resepi baru aku..hik3..

Resepi ini asalnya dari < sini > Nama resepi ini telah ku ubah mengikut inti pati bahan dia..haha

1st time aku buat biskut ni mase tu cuma nak menghabiskn saki-baki bahan2 lebihan dari aku wat biskut hari raya aidilfitri yg lalu..( phm ke??)

maksudnya, mak aku laa ni, srh menghabiskan bhn2 lebihan wat biskut dulu cthnye: tepung, choc chip, gula & etc.. disebabkan mak aku jenis xsuka simpan2 bahan2 lebihan ni..katenyee wat menyemak dapor die je.. better aku pi perabihkan segala bahan yg ado.. sonang! nk kemas dapor pon sonang!! mata dia pon x sakit kn tgk bhn2 lebih utk wat kuih tu..secemet2 aku dok simpan..dah laa wat biskut setahun skali jee..haha.. sbb kalo x dihabiskan, ke tong sampah laa jwb nyee kan..(*_^) see.. membebel kat sini plak dah..cett!!

so, disebabkan aku anak yg baik lg mendgr kata..cee wahh.. -tipu2..- di tambah plak dgn minat aku yg mmg suka men msk2 ni kan..so, dgn lajunyee..aku pon wat laa biskut tersebut & aku ubah resepi <sini>

So, straight to the point jerlaa yek::

Bahan-Bahan:
    • 250 gm Mentega (1 cube butter) 
    • 1 1/2  cup Gula Icing 
    • 2 biji telur ayam
    • 2 cup Tepung Naik Sendiri 
    • 1 1/2 cup tepung gandum
    • 2 sudu besar tepung jagung  
    • 1 1/2 sudu besar serbuk coco 
    • 2 sudu besar esen vanilla
    • 2 genggam Choc Chip
    • 1/2 kotak cornflake (saiz plg kecik) dihancurkan (cara nak hancurkan:: ramas2 jee smpi hancur.. :)). 
    kalao ada kacang almond yang kecik2 tu pon leh jee nk masukkan sekali..  (tips: lagi byk bhn..lagi sodap kot)..hehe
     okeh..sonang yo kn bhn2 nye??

    skrg pergi ke cara2 nak buatnye plak::

    1. pukul butter & gula sampai kembang (tak kembang sgt pon xpe, sbb ni bukan buat kek.. kalau buat kek itu WAJIB pukul smpi kembang k.. biskut xyah kot).
    2. masukkan telur & pukul rata.
    3. masukkan semua jenis tepung yg disenaraikan & uli rata
    4. masukkan esen vanilla.
    5. masukkan semua bhn (cth: cornflake, choc chip & kacang almond hancur) 
    6. uli rata. 
    7. bentukkan bulat2 ikut kesukaan masing2..
    8. bakar sehingga masak. 
    9. sedap di makan begitu saje..hehe
      Ok..mudah saje kan?? anda sume boleh try..:) sonang yo..hik3..

      mcm mane dgn rase??hehe ermm... lebih kurang mcm biskut famos amous taw!!!haha

      eh2..ade lagi ke org yg xkenal biskut famous amos?? mehlaa..kite tunjukkan gmbr biskut famous amos kt awk ehh..hehehe

      pakcik..inilaa biskut famous amos yg sy ckp kt awk tu..nnt sy banje awk biskut ni eh :)

      tapi, kalo uollss wat biskut ni..ghupe die lbh kurang cenggini lerr yee..

      cornflake chips cookies =)

      ok, itu sahaja nk kongsi..

      p/s:: maybe leh jugak wat biskut ni utk pikat hati bakal mak mentua kerr??hahahaha..ok2..just kidding.. weksss (*_^)

    Reactions: 

    Spagetti Olio Black Pepper

    Posted on 5:17 PM In:
    Smlm aku telah cuba memasak spagetti olioo kononnyaa..hik3..

    di sebabkan teringin sesgt & pendek kata terlalu mengidam nk mkn spagetti olio yg mcm kat pizza hut tu..

    tross search recipe spagetti olio..hehe

    after dh baca2 beberapa recipe di internet..

    Macam biasa, aku pon olah jadi spagetti olioo aku sndr..

    Rasa Not bad, mudah plak tu..dan akan ku cuba untuk buat lagi lepas ni..hehe

    gmbr crdt to google
    There is the recipe..hehe

    Bahan-Bahan:
    • 1/2 packet Spagetti
    • 5 ulas bawang putih
    • 6 biji cili api
    • 5 batang sosej ayam (AYAMAS)
    • Segenggam udang sket / ayam / daging / sotong
    • 1 biji cili benggala (hijau) @ capsicum
    • 1 biji cili merah
    • 1/2 btg carrot
    • serbuk black pepper
    • 1 kiub pati ayam KNORR
    • Garam
    • Minyak
    Cara-Cara:

     Pre Masak::
    1. Rebus spagetti bersama air dan 2 sudu besar minyak serta 1 sudu garam (minyak & garam bertindak supaya spagetti terurai). Rebus sehingga spagetti lembut dan toskan.
    2. Tumbuk bwg putih & cili api sehingga lumat
    3. potong carrot, cili capsicum, cili merah, udang & sosej kecil2 ~ikut suka
    4. Goreng sosej sehingga masak.
    Start masak::
    1. Panaskan minyak ~anggar ikut kuantiti bawang putih.
    2. Tumiskan bwg putih & cili api sehingga naik bau.
    3. Masukkan udang/ayam/sotong.
    4. Masukkan Carrot, cili capsicum & cili merah.
    5. Masukkan sedikit garam & air & kiub pati ayam KNORR.
    6. Masukkan spagetti yang telah di toskan.
    7. Masukkan sosej yang telah di goreng.
    8. Taburkan serbuk black pepper.
    9. Kacau rata sehingga masak.
    10. Kalo rasa dh ok, bleh angkat. Kalau rasa kurang sedap tambah garam @ cukup rasa @ black pepper..hehe
    11. sedia di hidang bersama dengan telur goreng @ nugget kot..
    Selamat mencuba..bahan yg mudah & senang di masak :)

    (Nota kaki:: actlly, bahan2 rencah utk spagetti ni leh tambah apa like mushroom ke? kobis bunga ke? brokoli ke?? selagi ianya masih bersesuaian & diterima akal kan??..so, nk msk ni kena kreatif kot..lg pon korang jugak yg nk mkn kan..haha)

    Reactions: 

    CHoC Chip Cookies plus almond..

    Posted on 7:24 AM In:
    Rasanya.. Choc Chip Cookies ni memang suma org pon suka kot.. Resepi ni dtgnya dari blog PrinCess_N.. Setelah aku try test & buat beberapa kali.. & telah ku edit sedikit resepinya... Barulah aku berkongsi resepi ini dgn uolls..so, no plagiarism kan??haha
    baHan~baHan:
    250 gm Mentega (1 cube butter)
    3/4 cup Gula Icing
    3/4 cup Gula Perang
    2 cup Tepung Naik Sendiri
    1 1/2 cup tepung gandum
    160 gm Choc Chip
    160gm almond
    2 sudu Coco Powder
    2 biji Telur
    2 sudu Tepung Jagung
    2 sudu esen vanilla
    caRa~caRa:

    1. Pukul mentega, gula caster, gula perang hingga kembang.


    2. Masukkan telur sikit~sikit.


    3. Masukkan tepung naik sendiri, coco powder, tepung jagung sikit demi sikit.
    4. Masukkan choc chips & almond & sewaktu dgnnya.
     

    5. Letakkan acuan ikut saiz citarasa sendiri. Bakar 160 celcius selama 40minit.


    hasiLnYa haRusLaa caNi ekk...
    (Gambar suma credit to PRinCess_N juge) (^_*)

    Sekian, selamat mencuba!!

    (Nota kaki: almond juga boleh diganti dengan corn flake yang telah dihancurkan @ bahan2 lain yang sama waktu dgnnya..ikut kreativiti anda)..hehe :) noted!! if tukar bhn...so, nama biskut pon kena tukarlah yek..haha ;)

    Reactions: 

    SamBal ikan Bilis Cili Padi

    Posted on 9:44 PM In:

    Bahan-Bahan:
    • 2 biji bawang kecik
    • 1 ulas bawang putih
    • 10 biji cili api
    • 1 1/2 genggam ikan bilis 
    Cara-Cara:
    1. goreng ikan bilis sehingga garing dan asingkan.
    2. Tumbuk bwg kecik + bwg putih + cili api sehingga lumat.
    3. Tumiskan bahan yang sudah ditumbuk tadi sehingga betul2 garing.
    4. Masukkan ikan bilis goreng dan kacau rata.
    5. Sedia di makan dengan nasi panas.. 
     p/s:: Memang membuka selera..jimat pon jimat.. sgt sodapp.. xcayo poielaah cubo..kalo ado potai..nk tambah pun buleh..hehe.. selamat mencubo yoo.. =)





    Reactions: 

    Sohseh-SohSeh

    Pengikut Setia